BuletinTeknologiMARDI,
Bil.1(2012):00–00
Asid fenolik bebas dalam madu kelulut
(Free phenolic acids in kelulut honey)
Suri Roowi, Aisyah Mohamad, Hamdan Sipon, Mohd. Fahimee
Jaafar, Mohd. Nazrul Hisham Daud dan Rosnah Othman
Madu kelulut dihasilkan oleh lebah kelulut iaitu
sejenis lebah yang bersaiz kecil. Biasanya lebah
kelulut akan membina sarangnya di akar-akar atau
tunggul pokok di permukaan tanah.Warna madu
kelulut biasanya lebih jernih dan cair berbanding
madu lebah dan mempunyai rasa masam-masam
manis. Kuantiti madu yang diperoleh daripada
penuaian setiap sarang juga lebih rendah
berbanding dengan sarang lebah biasa.
Asid fenolik, hidroksi-sinamat dan stilben adalah
contoh bahan fenolik yang biasa dijumpai di dalam
tumbuhan dan makanan manusia. Asid fenolik
menyumbang satu per tiga daripada keseluruhan
bahan fenolik di dalam makanan. Secara umumnya,
bahan ini boleh dibahagikan kepada dua kelas
iaitu asid hidroksi benzoik dan asid hidroksi
sinamik. Asid fenolik di dalam tumbuhan boleh
wujud dalam bentuk bebas atau terikat. Kuantiti
asid fenolik terikat lebih tinggi berbanding
dengan asid fenolik bebas. Walau bagaimanapun,
asid fenolik bebas lebih mudah diserap dalam
tubuh manusia. Asid fenolik juga boleh bertindak
sebagai bahan antikanser, asma dan antitumor.
bahan terbitan trimetil-sil asid fenolik dalam
madu kelulut telah dibangunkan menggunakan
kajian sebelum iniTerdapat tujuh jenis bahan
fenolik bebas dikenal pasti dalam madu kelulut
Asid hidroksiropionik ialah bahan yang utama.
Ini diikuti dengan asid protokatechuik dan asid 4-hidroksifenilasetik.Kehadiran pelbagai jenis
asid fenolik dalam madu kelulut mungkin
menunjukkan madu ini mempunyai pelbagai
khasiat. Asid p-koumarik contohnya, mempunyai
aktiviti antioksidan yang tertinggi diikuti
dengan asidprotokaechuik dan seterusnya asid
vanilik. Asid p-koumarik dipercayai boleh
mengurangkan risiko kanser perut dengan
mengurangkan pembentukan bahan nitrosamin (karsinogen).
Ini diikuti dengan asid protokatechuik dan asid 4-hidroksifenilasetik.Kehadiran pelbagai jenis
asid fenolik dalam madu kelulut mungkin
menunjukkan madu ini mempunyai pelbagai
khasiat. Asid p-koumarik contohnya, mempunyai
aktiviti antioksidan yang tertinggi diikuti
dengan asidprotokaechuik dan seterusnya asid
vanilik. Asid p-koumarik dipercayai boleh
mengurangkan risiko kanser perut dengan
mengurangkan pembentukan bahan nitrosamin (karsinogen).
Asid fenilpropionik iaitu sejenis bahan utama madu
kelulut mungkin boleh mengurangkan enzim
cyclooxygenase-2 (COX-2).Enzim COX-2 memainkan
peranan penting untuk pembentukan radang semasa
perkembangan kanser usus besar. Bahan ini juga
efektif dalam menurunkan tahap kolesterol dalam
plasma dan hatiserta trigliserida dalam darah.
kelulut mungkin boleh mengurangkan enzim
cyclooxygenase-2 (COX-2).Enzim COX-2 memainkan
peranan penting untuk pembentukan radang semasa
perkembangan kanser usus besar. Bahan ini juga
efektif dalam menurunkan tahap kolesterol dalam
plasma dan hatiserta trigliserida dalam darah.
Secara kesimpulannya, madu kelulut mengandungi
pelbagai jenis bahan berkhasiat yang mungkin
dapat memberikan kebaikan kepada penggunanya.
pelbagai jenis bahan berkhasiat yang mungkin
dapat memberikan kebaikan kepada penggunanya.
Ringkasan Analisis ekstrak madu kelulut yang
dilakukan menggunakan alat kromatografi gas
spektrometer jisim (GCMS) menunjukkan kehadiran
pelbagai jenis asidfenolik (bahan antioksi dan
ringkas). Antara bahan yang telah dikenalpasti ialah
asid benzoik, asid fenilpropanoik, asid
4-hidroksibenzoik, asid4-hidroksifenil asetik,
asid vanilik, asid protokatechuik dan asid
p-koumarik.
dilakukan menggunakan alat kromatografi gas
spektrometer jisim (GCMS) menunjukkan kehadiran
pelbagai jenis asidfenolik (bahan antioksi dan
ringkas). Antara bahan yang telah dikenalpasti ialah
asid benzoik, asid fenilpropanoik, asid
4-hidroksibenzoik, asid4-hidroksifenil asetik,
asid vanilik, asid protokatechuik dan asid
p-koumarik.
Kajian sebelum ini menunjukkan asid fenolik
mempunyai pelbagai khasiat seperti
merendahkan paras kolesterol dalam darah,
antioksidan dan antikanser.
No comments:
Post a Comment